zaterdag 5 maart 2016

Randstad (Clingendael - De Horsten - Voorschoten)

We wilden dit weekend verder gaan op het Pelgrimspad, maar het heeft de afgelopen week zo geregend dat we er vanaf zien. Vandaag is het weliswaar droog, maar door al die regen van de afgelopen dagen zullen de paden nat, modderig en slecht begaanbaar zijn. Veel paden zijn onverhard. Dus we bewaren het Pelgrimspad voor een volgende keer. Vandaag maken we een wandeling dichter bij huis, waar het door de zandgrond minder modderig is.
Via Clingendael lopen wij naar Wassenaar. Geen onbekend terrein, want we volgen een stuk van het Marskramerpad, het eerste pad dat wij samen hebben gelopen (vanaf 2011). Bij de Bijhorst steken we de weg naar Leidschendam over en vervolgens links de Rijksstraatweg. Parallel aan de Rijksstraatweg lopen we een stuk van de Landgoederenroute.  We passeren De Wittenburg en Oud Wassenaar. Dan langs Park Rust en Vreugd. Hier staan nieuwe luxueuze appartementen in gebouwen die iets van kastelen hebben. Mooi is het niet.

We komen uit bij Raadhuis de Pauw, dat grondig wordt opgeknapt. Pleisterwerk vervangen, metalen ornamenten verguld, alles in strak in de verf.
Bij de Deijl steken we de  Rijksstraatweg weer over. De eerste keer dat ik hier liep nam ik de paardenoversteekplaats, wat nog niet meeviel omdat ik maar met moeite bij de knop kon waarmee het stoplicht wordt bediend. Net zo’n knop als bij een voetgangersoversteekplaats, maar dan op ruiterhoogte. Later bleek dat er een voetgangerstunnel is, even verderop. Dat gaat veel beter en dan kom je ook niet midden op de Papelaan uit maar op het voetpad aan de zijkant.


We betreden Landgoed De Horsten en drinken koffie in het prachtige paviljoen, versierd met jachttrofeeën en de wapens van de jachtmeesters van het Koninklijk Huis. Vorige keer zag ik hier vlakbij de koning rijden. We komen langs het Wilgenlaantje, een prachtig pad. Het heeft aan weerszijden water, omzoomd door wilgen. Bij Duivenvoorde verlaten we het landgoed om naar station Voorschoten te lopen, waar onze wandeling eindigt. Geweldig dat je dwars door de Randstad van station naar station kunt lopen, vrijwel helemaal door het groen. Geen Pelgrimspad vandaag, maar wel heerlijk gewandeld en genoten van deze zonnige dag.