zondag 10 januari 2016

Zilver (Pelgrimspad I: Haastrecht - Groot-Ammers)


Om tien uur starten wij in Haastrecht waar wij de vorige keer voortijdig zijn gestopt vanwege zeer slecht weer. Iets ten zuiden van de stad komen wij bij het riviertje de Vlist, dat wij het grootste deel van de dag volgen. Het pad loopt er vlak langs. Aan beide oevers staan knotwilgen, een boom die we ook op veel erven zien staan. Het is een mooie, rustige omgeving. Het aan de rivier gelegen dorpje Vlist stelt niet veel voor. Alleen aan een huis met het opschrift ‘Het wapen van Vlist’ kun je zien dat je er bent en daarna ben je er alweer voorbij.

We lopen richting het oosten. Het waait hard en het is fris, maar droog. Vóór ons een blauwe lucht, achter ons is het donkerder en neigt de kleur van de hemel naar paars. Er is regen voorspeld vanuit het westen, maar we houden het vandaag gelukkig net droog. Hoewel het januari is bloeien in verschillende tuinen de rozen. In de berm bloeien madeliefjes en andere wilde bloemen. Een merkwaardig gezicht.

Iets boven Schoonhoven passeren wij de molen Bonrepas. Net als andere molens die wij gezien hebben is ook deze mooi opgeknapt en strak in de verf. De molen dient om de polders te bemalen, hetgeen inmiddels door een vrijwilliger gebeurt, zo lees ik op een informatieve website die Nederlandse en Belgische molens beschrijft. De molendatabase bevat meer dan 30.000 beschrijvingen. Leuk dat dit erfgoed zo wordt gekoesterd.

Via de buitenwijken lopen wij de zilverstad Schoonhoven in. Het centrum is gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw. Dankzij het zilver was het een welvarende stad. We passeren vooral in de Haven verschillende winkels waar zilver wordt verkocht, maar omdat het zondag is en alles is gesloten zijn de meeste voorwerpen uit de etalages verwijderd. Begrijpelijk maar jammer, want het gaat niet alleen om klassiek zilver maar ook om voorwerpen die hedendaagse ontwerpers maken en daar had ik graag wat van gezien. Grappig is dat de paaltjes die bijvoorbeeld worden gebruikt om straten voor auto’s af te sluiten zijn voorzien van een zilverkleurige bal bovenop.

Door de Veerse poort, een zeventiende-eeuwse stadspoort aan de zuidkant van de stad, komen we op de Lekdijk. Hier ligt het fraaie restaurant Belvedère, waar wij mosterdsoep nemen. We hebben uitzicht op de Lek en op het rijtje platanen dat bijna anderhalve eeuw geleden is geplant aan de rand van het terras.


Met het pontje steken we de rivier over. Altijd een attractie. Via de Veerse Dijk lopen we naar Nieuwpoort, een vestingstadje waarvan de bastions duidelijk te zien zijn. Maar we laten het links liggen omdat het pad ons rechtsaf stuurt, de Wilgenweg op. Een lange rechte weg langs een industrieterrein, die langer lijkt dan de krap tweeëneenhalve kilometer die hij is. Bij Liesveld, waar van 1969 tot 1999 zoveel ooievaars zijn gefokt dat deze vogel niet meer zeldzaam is in Nederland, volgen we een graspad langs een greppel en later een pad bovenop een grasdijk. Dan arriveren wij in Groot-Ammers, waar net de catechisatie uitgaat. De streekbus brengt ons naar Utrecht . Als we daar aankomen regent het.