zaterdag 31 oktober 2015

Polders (Pelgrimspad I: Aalsmeer - Aarlanderveen

Bij de Machineweg in Aalsmeer pakken wij de draad van ons pad weer op. Net als vorige keer valt ons het voortdurend opstijgen van lawaaiige vliegtuigen op. Door de polders lopen wij naar De Kwakel, een voormalig stellingfort voor Amsterdam. Het is prachtig weer, zonnig en droog. We passeren de Stommeermolen, die er al sinds 1650 voor zorgt dat het hier land is en geen meer. Langs de gebouwen van de bloemenveiling lopen we naar de Westeinderplassen, een watersportgebied. Veel zeilers profiteren vandaag net als wij van het mooie weer.

Vlakbij de oever van het meer staat een fraaie art déco-watertoren uit 1927.  Bij Vrouwentroost gaan wij weer landinwaarts, richting De Kwakel, een voormalig stellingfort voor Amsterdam. Iets ten zuiden daarvan stuiten we op de rivier de Amstel, waarlangs we het Jaagpad volgen. De kronkelende rivier vormt de grens tussen Noord- en Zuid-Holland. Het water ligt hoger dan het omringende grasland. Dat blijft een merkwaardig gezicht. Bij de Tolhuissluis staat op de kaart een horecagelegenheid aangegeven, die helaas dicht is. Wij vragen ons af waarom een café op een mooie zaterdag dicht zou gaan. We lopen naar Bilderdam, waar we via de Bildersluis de Amstel oversteken. Nu zijn we in Zuid-Holland. Op de brug staan drie jongens te vissen. Ze laten ons een foto zien van een grote karper die ze eerder die dag aan de haak hadden.

Langs het Aarkanaal gaan wij verder zuidwaarts, richting Nieuwveen. We maken een praatje met twee wandelende dames, die ons verzekeren dat De Sfeerstal, een café verderop, wél open is. Het pad loopt hier, langs de Ringvaart, een stukje parallel met het Marskramerpad. We moeten hier dus al eerder hebben gelopen, maar herinneren ons het niet. Bij de Sfeerstal pauzeren we op het terras om vervolgens verder te lopen naar Papenveer.


De laatste vijf kilometer lopen wij rechttoe, rechtaan over de Hoge Dijk. Aan weerszijden van het pad polderlandschap. Tegen het eind van de middag arriveren wij in Aarlanderveen. We hebben er ruim 25 kilometer op zitten. De beloning dient zich aan in de vorm van een prachtig ouderwets café, Het Oude Rechthuis, waar ze tot M.’s vreugde tal van bijzondere bieren schenken.