zaterdag 7 november 2015

Berend Botje (Pieterpad I: Groningen - Zuidlaren)

Om een beetje tijdig in Groningen te starten moeten we erg vroeg van huis. In Groningen verlaten wij het station aan de zuidkant. Al snel komen we in landelijk gebied. We lopen langs de kronkelende Dentsche Aa, die op deze plek Hoorns Diep heet. In de verte zien we het Hoornse meer en daarna het Paterswoldemeer liggen. Er wordt gezeild. We lopen over een bruggetje bij Nijveensterkolk, een schutssluisje dat het meer met het riviertje verbindt. De molen die hier staat dateert uit 1863 en stond oorspronkelijk elders. We passeren imposante villa’s aan de rand van Haren.

Het miezert een beetje maar tegelijkertijd is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar. Dus eigenlijk zijn onze jacks te warm is, maar op de eerste wandeldag willen we graag droog blijven. We weerstaan de verleiding om bij het voormalig militair oefenterrein Appelbergen koffie te gaan drinken, want we zijn dan nog niet op de helft. Mede-Pieterpad-lopers, waarvan we vandaag verschillende stellen tegenkomen, doen dat wel. Wij lopen door tot voorbij Glimmen, in de buurt van het Noordlaarder bosch, waar wij neerstrijken bij herberg De Blanke Hoeve. Een goede keus, want de herberg heeft een prachtige gelagkamer. Zo kom je ze maar zelden tegen. Wij genieten van een flinke kom erwtensoep en lopen gesterkt en opgedroogd verder. Een geluk dat wij hier overdag zijn want vanavond hebben ze een besloten partij.

Inmiddels zijn we van Groningen in Drenthe aanbeland. Op de kaart zien we de eerste hunebed aangegeven maar we lopen er net niet langs. Tegen half vijf wandelen wij Zuidlaren binnen, een dorp dat ons niet tegenvalt. Levendig, volop winkels en horeca. Misschien komt dat door de jaarlijkse paardenmarkt die hier wordt gehouden. Aan de enorme brink staat een landhuis, Laarwoud. Volgens het boekje is hier de legendarische Berend Botje geboren. Zijn eigenlijk naam: Lodewijk van Heiden (1773-1850), luitenant ter zee van Koning Willem V. Later vertrok hij niet naar Amerika, zoals het liedje wil, maar naar Rusland, waar hij opperbevelhebber van de vloot van de Tsaar werd. In Griekenland versloeg hij de Turken, hetgeen hem de koosnaam ‘Bébé’, vadertje, opleverde. Vandaar Berend Botje.


Helaas heeft Hotel B&B Hoeve de Vredehof ons de reservering wel per e-mail bevestigd, maar zelf niet geregistreerd. Ze zitten vol. Wij wijken uit naar B&B Schipborg, waar Anke ons gastvrij onthaalt. We lenen fietsen en eten heerlijk in de plaatselijke pizzeria. Daarna slapen we als rozen in de stilte van het buitengebied.