zondag 18 oktober 2015

Oud & nieuw Amsterdam (Pelgrimspad I: Amsterdam - Aalsmeer)

De eerste etappe van het Pelgrimspad (deel I) voert ons vandaag door het oude centrum van Amsterdam.  Op de Zeedijk, in de Warmoesstraat en de stegen daartussen is het op deze zondagochtend nog rustig. Overvolle afvalbakken en troep op straat getuigen van een drukke zaterdag. De meeste winkels en horecagelegenheden zijn nog gesloten. Hier en daar spuit een horecaondernemer zijn terras schoon met de tuinslang. We passeren ‘Ons lieve heer op solder’, een schuilkerk aan de Oudezijdsvoorburgwal. Kerken en andere religieuze zaken zullen we veel tegenkomen. De ondertitel van het Pelgrimpad-boekje luidt dan ook ‘Langs kansels, ketters en kaarsen’. 

Bij de Kalverstraat voert het pad ons via de oude toegangspoort van het Amsterdam Museum door de Schuttersgalerij, een gang waarin zestiende- en zeventiende-eeuwse schuttersstukken tegenover moderne werken hangen. Aad Veldhoen schilderde zijn vrienden, onder wie Simon Vinkenoog. De vloer is bedekt met een tapijt waarin allerlei elementen uit de verschillende culturen in Amsterdam terugkomen. De Schuttersgalerij leidt ons naar het Begijnhof, ook zo’n parel in het oude stadscentrum. Er staat nog één oorspronkelijk houten huis uit de zestiende eeuw.

We kruisen de Heren-, Keizers- en Prinsengracht en pauzeren op het Leidseplein, waar we koffie drinken in het altijd stijlvolle  Americain. Voorbij de Stadhouderskade lopen we het uitgestrekte Amsterdamse Bos in. Vandaag wordt daar een marathon gelopen. De eerste renners komen  net binnen. Na het bos volgen we de Schinkel, een water waarlangs woonboten liggen. Allemaal anders, van bouwketen tot ware paleisjes met fraai aangelegde tuinen. We lopen onder de Ringweg door en passeren het hoofdkantoor van ING, de ‘schoen’. Te voet lijkt het gebouw veel groter dan vanuit de auto. Het pad volgt de Jachthavenweg waar kantoorkolossen staan en waarachter nog steeds jachthavens zijn. Ook daar een keur aan woonboten. Geleidelijk maakt de oude bebouwing plaats voor nieuwere.

Na Buitenveldert lopen we opnieuw door het Amsterdamse Bos, richting Amstelveen. Bramen zijn er niet meer.  Wel volop paddenstoelen, maar ik zie geen bekende soorten. We drinken koffie met uitzicht op de Bosbaan, een in 1934 gegraven vaart waar roeiwedstrijden worden gehouden. In het bos veel wandelaars met honden. De A9, die dwars door het bos loopt, laat zich duidelijk horen. In de verte zien we de toren van de Urbanuskerk in Bovenkerk liggen. 

Als wij Amstelveen voorbij zijn lopen we langs de Schipholdijk, de rand van de Haarlemmermeerpolder. Aan de overkant staan hangars en kantoorgebouwen van luchtvaartmaatschappijen. Ook zien we een baan van waar voortdurend vliegtuigen opstijgen. Indrukwekkend. Door de wolken is soms maar een glimp van ze op te vangen. Het is grauw weer en het motregent heel licht, echt herfstweer. Het geluid van de opstijgende vliegtuigen moet voor de bewoners een plaag zijn. Fascinerend, het contrast tussen de eeuwenoude Amsterdamse straten en deze hypermoderne luchthaven.


Inmiddels zijn we in de gemeente Aalsmeer. De straten lijken op die in het Westland, met huizen van kassenboeren en kassen in het achterland. In Oosteinde besluiten we deze eerste Pelgrimspad-dag in een café, gevestigd in een oud veilinggebouw. In de grote ruimte binnenin bevindt zich nu een indoor-beach, waar kinderen sporten. Enorme boeketten rozen laten zien waar men zich hier in deze streek mee bezig houdt.