zaterdag 4 juni 2016

Waden (Pelgrimspad II: Vessem - Valkenswaard)

Met trein en bus reizen wij naar Veldhoven, waar volgens afspraak de taxi op ons wacht. Hij brengt ons naar Vessem. Openbaar vervoer rijdt hier niet in het weekend. We beginnen onze tocht waar de vorige keer zijn geƫindigd: op het terras van De Gouden Leeuw. Dan vertrekken we in oostenlijke richting en passeren Knegsel en Steensel.

Bij de hoeve Broekhoven is in een klein bijgebouwtje een videopresentatie ingericht over de geitenboerderij. De melk wordt geleverd aan een Belgische fabrikant van zachte geitenkaas. De productie is enorm. Interessant om te zien hoe zo'n boerderij reilt en zeilt. Triest vind ik dat de geitjes direct na de geboorte bij de moeder worden weggehaald. De melk is voor de mensen. Zelfs de allereerste melk is ze niet gegund. In het eerste halfuur van hun leven krijgen ze kunstbiest te drinken. Bij koeien gaat het trouwens ook zo.

Wij lopen verder langs de Broekhovensche Velden. Veel land langs het pad staat blank. Het heeft in deze streek een paar dagen geleden enorm geregend. Op een gegeven moment verandert ook het pad in een beek. Net als twee weken geleden ontdoen we ons van sokken en schoenen en waden wij voorzichtig door het water. In de buurt van de Volmolen is het pad weer begaanbaar. We drogen onze voeten aan het gras. Vlak voor de Volmolen is een camping met houten huisjes. Hier loopt het riviertje de  Dommel, dat nu snel stroomt en waarvan het water hoog staat. In een bocht gaat het zo snel dat een stuk oever is meegenomen. Het water stroomt gevaarlijk dicht langs een van de huisjes. Twee mannen zijn in de weer met stukken zeil en zandzakken.

Als we bij ons logeeradres in Valkenswaard aankomen horen we van onze gastheer en -vrouw dat het hier tot gisteren ook blank heeft gestaan. Het huis bleef gelukkig droog maar in de lager gelegen tuin stond het water decimeters hoog. De sporen van het water zijn in de straten nog duidelijk zichtbaar.