zaterdag 16 april 2016

Vennen (Pieterpad I: Rolde - Schoonloo)


Na een behoorlijke reis per trein en bus pakken we de draad van ons pad weer op in het centrum van Rolde. We passeren de kerk en het kerkhof waar Harry Muskee (Cuby & The Blizzards) ligt. Dan slaan we rechtsaf de Koelandsdijk in. Deze weg volgt het traject van een oude spoorlijn. Rechts zien we twee mooie hunebedden liggen. Het weer is, tegen de voorspelling in, prachtig. Blauwe lucht, stralende zon.

We lopen de Westerlanden in, het gebied rondom het Andersche Diep. Dit smalle riviertje meandert wild door het landschap. Hoewel het niet veel geregend heeft de afgelopen dagen is het pad soms zeer drassig en glibberen wij regelmatig door de modder terwijl we ons aan bomen en struiken vasthouden. Bij een voorde, een doorwaadbare plaats die eeuwen in gebruik is geweest, staat een picknicktafel. Wij pauzeren in dit prachtige open landschap.
Via de bossen tussen Rolde en Schoonloo van boswachterij Gieten komen we langs een mooi klein natuurgebied, het Meindersveen. De zon laat het water van de vennen helderblauw oplichten. De planten zijn heel licht van kleur, bijna wit. Samen met de lucht, waarin nu wat wolken zijn, levert dat een mooi schouwspel op.


Tegen een uur of vier lopen we Schoonloo binnen. Wat huizen en boerderijen, meer is het niet. Een winkel is niet te bekennen, maar wel twee horecagelegenheden. Wij borrelen in De Loohoeve, waar wij voor het eten niet terecht kunnen want het restaurant zit helemaal vol. Gelukkig heeft café Hegeman nog wel plaats, hoewel het daar ook behoorlijk vol is. De eigenares wijst er trots op dat de routebeschrijving vanaf Schoonloo begint met ‘Vanuit café Hegeman rechts’. Zelf loopt zij ook het Pieterpad: op dinsdagen, want dan is het café dicht. De bedenksters van het Pieterpad, Toos Goorhuis en Bertje Jens, vertoefden blijkbaar graag bij Hegeman.