zondag 17 april 2016

Onheilspellend (Pieterpad I: Schoonloo - Sleen)

Na onze tocht vanuit Rolde gisteren zijn wij vroeg naar bed gegaan. We vertrekken dan ook zonder enige moeite om half negen van onze B&B De Deelderij in Schoonloo. Een ruim appartement met aparte slaapkamer. Zou de eigenares het interieur vernieuwen, dan zou het perfect zijn. Het ontbijt vinden wij wat karig. In de hal ligt ‘Verhalen uit het land van Bartje’ van Anne de Vries.

Bij het Schoonloƫr veld missen we een afslag, zodat wij net iets anders lopen en veengebied De Tweelingen missen. We lopen gelukkig niet minder kilometers. Later zien wij bij de Meeuwenplassen alsnog veengebied. Blauwe meertjes en groen gras, waartegen de berkenstammen helder afsteken. Daarna lopen we langs De Kijl, ook een veengebied met kleine meertjes. Grote runderen liggen er rustig te herkauwen. Schotse hooglanders, zegt het boekje.

Behalve veengebieden passeren wij vandaag ook verschillende moerasachtige gebieden waar gifgroene planten of mossen groeien. Het is een waterrijk landschap. Soms is het pad ook nat. Tractoren hebben diepe voren getrokken in de vette klei. Het pad voert ons langs geurende dennenbossen. Op sommige plaatsen zijn bomen gekapt. Dan biedt het bos ons behalve dennengeur ook de geur van vers hout.


Vandaag begon de dag net als gisteren zonnig. Langzamerhand verandert de lucht. Er verschijnen donkere regenwolken. Rond het middaguur barst een hagelbui los. Die verandert even later in regen. Gelukkig duurt het niet lang. We laten de regencapes waar ze zijn en trotseren het weer met capuchons en de hoes over de rugzak. Als het weer droog is, zien we in de verte regenbuien uit donkere wolken neerstorten. Mooie onheilspellende luchten.
We zien het Pieterpadmonument van een afstandje liggen, maar stoppen er niet. We lopen vandaag 24 kilometer en willen niet al te laat vertrekken, want we hebben een lange terugreis voor de boeg. Wel stoppen we een paar keer om ons te laten vertederen door springerige lammetjes en veulens.

Na twee uur zien we de kerk van Sleen in de verte liggen in de velden. Sleen blijkt een prachtig stadje te zijn met een levendig centrum. We besluiten direct om daar volgende keer te starten met een kop koffie. Om kwart voor drie staan we bij de bushalte en vier uur later zijn we thuis.