zaterdag 5 juli 2014

Pieterpad II: Vorden - St Pietersberg (juni 2013 - april 2015)

Na rijp beraad is het zo ver: M en ik gaan het tweede deel van het Pieterpad lopen, van Vorden naar de Pietersberg bij Maastricht. Wij kiezen voor de zuidelijke helft omdat die mooier schijnt te zijn dan de noordelijke helft. In totaal 257 kilometer, van de 492 die het hele Pieterpad lang is. M is gewend aan wandelen in de bergen en vroeg zich aanvankelijk af of een wandeltocht door Nederland, zonder noemenswaardige hoogteverschillen, wel zou bevallen. Gelukkig blijkt na de eerste keer dat dit het geval is. M  geniet ook van dit Nederlandse wandelpad, vooral nadat zij haar zware bergschoenen heeft gewisseld voor lichtere wandelschoenen. 

Op 7 en 8 juni 2013 lopen wij van Vorden via Zelhem, waar wij in een modern huis in een buitengebied overnachten, naar Braamt. De zestien en achttien kilometers van deze eerste etappes vallen ons niet licht, maar het is een prachtig landschap met interessante bezienswaardigheden zoals kasteel Slangenburg, waar wij een stop maken. In september pakken wij het pad weer op om van Braamt via Millingen aan de Rijn naar Groesbeek te lopen. In december lopen wij één dag, van Groesbeek naar de oude spoorwegstad Gennep. Aan het centrum van Gennep met imposante gebouwen is nog te zien wat een belangrijke plaats dit vroeger is geweest. 

Wij zijn blij als wij er op 4 juli 2014 terugkeren en onze wandeling beginnen met een kop koffie bij hetzelfde mooie café als wij vorige keer onze dag eindigden. Ik  koop een grote strooien hoed, die bij nadere inspectie van papier blijkt te zijn. M heeft er al een, ook van papier. Van onze hoedjes van papier hebben wij op deze twee warme dagen veel plezier. In Vierlingsbeek overnachten wij heerlijk in B&B Kusters, die een houten huisje in de tuin ter beschikking heeft. De volgende dag, 5 juli, lopen wij naar Swolgen, waar wij onze etappe afsluiten in café Bram. Een kunstenares exposeert er interessante beelden met mozaïek. Op een vaas staat de oude en ware spreuk: ‘Van het concert des levens krijgt niemand een program’.