zaterdag 19 september 2015

Strandhuisjes (Ned. Kustpad 1: Vlissingen - Westkapelle)

Het stuk over Walcheren, in het midden van het traject, hebben wij nog tegoed. Precies twee dagetappes en dan zit dit pad erop. Op zaterdagochtend reizen wij vanaf Bergen op Zoom met de streekbus naar Vlissingen, want er rijdt geen trein wegens werk aan het spoor. Wij steken de sluizen tegenover het station over en volgen de kustlijn. Langs de molen, het Arsenaal,  het standbeeld van Michiel de Ruijter, de middeleeuwse Gevangentoren en het beeld van de anonieme vissersvrouw. 

Bij het Nollehoofd gaan we het strand op. Hier staat een rijtje gekleurde strandhuisjes. Over de Schelde varen enorme zeeschepen langs. Voor Dishoek verlaten we het strand en volgen een betegeld pad over de smalle duinenrij. Het biedt aan beide zijden een fraai uitzicht. In de duinen staan nog steeds volop bessen en bloemen. Regelmatig pauzeren wij om bramen te plukken.

Bij Zoutelande is het erg druk. Vanachter de kerk rijden koetsen met mensen in klederdracht af en aan. Het lijkt of de koetsiers een wedstrijd ringsteken doen. Op het strand tussen Vlissingen en  Westkapelle staan op verschillende plaatsen strandhuisjes, zowel huisjes om te verblijven als kleine rechthoekige huisjes die als berging dienen. Het is een prachtige dag. Bijna herfst, maar de temperatuur is zomers. We dalen de duinen af aan de landzijde en volgen de oever van de Westkapelsche Kreek. Aan de overkant ligt het Wasschappelse Bos. Al snel zien we de vuurtoren in de verte opdoemen met zijn typische silhouet. Een stenen vierkante toren, zoals de Stenen Baak die wij kort geleden bij Brielle zagen, met daarop een rode lichtkoepel. Om de Duitsers te verdrijven is Westkapelle in de herfst van 1944 onder water gezet door de geallieerden. Daarom is een groot deel van het dorp naoorlogs. De vuurtoren heeft het overleefd.

Als we het achter de dijken gelegen dorp binnenlopen zien we dat het volop leeft. Er zijn veel toeristen, vooral Duitsers. Gezinnen verdienen een centje bij door een of meer kamers te verhuren. Er zijn, zoals in veel plaatsen die wij op wandelingen passeren, volop huizen te koop maar er zijn hier ook winkels die je vrijwel niet meer ziet: een fotozaak en een handwerkwinkel. Verder winkels met levensmiddelen, een grote supermarkt en veel caf├ęs en restaurants. Wij eten aan de dijk met uitzicht op zee en een mooie ondergaande zon.