maandag 24 augustus 2015

Pompoenen (Ned. Kustpad 1: Ouddorp - Rockanje)

Als wij ’s ochtends tegen half tien naar buiten gaan hangt er iets mistigs in de lucht. Het ruikt al naar herfst. Langs een molen lopen we Ouddorp uit. Onderweg zien we veel velden met pompoenen, die in deze tijd worden geoogst. Enorme oranje pompoenen en kleinere, grillig gevormde in verschillende kleuren groen en geel. Ook is het nog steeds bramenseizoen. Dwars over Goeree Overflakkee lopen wij naar Goedereede, een oude stad met huizen uit de zestiende eeuw. De stompe toren doet denken aan die van Zierikzee. Prachtige straatjes. De koffie kunnen we vergeten want er is tegen twaalf uur nog geen enkele horecagelegenheid open. Zoals wij in zo veel kleine plaatsen zien staat een groot aantal huizen en voormalige winkels te koop. Het leven lijkt er langzamerhand te verdwijnen.

Van Goedereede lopen we via een plaatsje dat Havenhoofd heet, maar waar geen haven meer is, naar Stellendam. Daar is nu wel een grote vissershaven. We pauzeren bij een klein zaakje waar havenwerkers schaften. Een grote meeuw pikt een stuk kibbeling van ons bord. Dan begint de regen, die voorspeld was, eindelijk te vallen. Met klapperende poncho’s steken wij de dam over het Haringvliet over. Deze dam uit de jaren zeventig bevat een spuisluizencomplex om de afvoer van het water uit Maas, Waal en Rijn te regelen. Het doet denken aan de Oosterschelde, maar ziet er minder geavanceerd uit.


Aan het eind van de Haringvlietdam betreden we het volgende eiland: Voorne Putten. Hier gaan wij het strand weer op. Het is er uitgestorven, heel anders dan gisteren in Renesse. De regen is gestopt en een bleke zon zorgt voor een lichtblauwe zee en lucht. Na een paar honderd meter klimmen we het duin op en lopen door Voornes duinen, een natuurreservaat. We bereiken Rockanje en lopen aan de buitenkant van het dorp langs de Duinzoom. Hier staan kolossale rietgedekte villa’s in lommerrijke perfect onderhouden tuinen. Porsches en Range Rovers op de oprit. Een van de huizen in deze laan valt uit de toon. Op de gevel een bord: ‘Privé Boerderij Sonja’ en daaronder, in knipperende rode neonletters: ‘OPEN’. De varkentjes op de foto sieren een tuinhek dat we tegenkomen als we de hoek omlopen.