zondag 23 augustus 2015

Bermtoerisme (Ned. Kustpad 1: Renesse - Ouddorp)

Vandaag reizen we per trein, metro en bus naar Renesse. In Oude Tonge stappen we over. De bus rijdt ons door Oosterland, waar net de kerk uitgaat. Echtparen lopen in hun zondagse kleren naar huis. De mannen dragen een pak. Alle vrouwen hebben een hoedje op. Waar het centrum van Renesse begint staat een bord ‘Uitgaan in Renesse is leuk’. Met zo’n aanbeveling is afraden niet meer nodig. Na een kop koffie in het centrum, druk bezocht door Duitsers, lopen we het strand op. De zon schijnt en er staat een harde wind. Ook hier is het druk. Wat er uit de verte als een soort tentenkamp uitzag blijkt een concentratie aan windschermen te zijn. Niet overbodig, want zelfs op het harde natte zand vlakbij de zee worden wij gezandstraald. De kitesurfers hebben het goed vandaag.


Bij de Brouwersdam klimmen we over de keien omhoog. Bovenop de dam loopt de N 57. Onderop loopt een brede asfaltweg met weinig verkeer. Aan de rand staan vooral campers geparkeerd. Bermtoerisme in optima forma. De eigenaren zitten naast hun auto, soms met de rug naar de zee en zicht op de auto of caravan. Aan het begin van vakantiepark Port ZĂ©lande pauzeren we met een bakje patat. Langs de hoge hekken met prikkeldraad van het blijkbaar goed beveiligde park vervolgen wij het pad op het tweede deel van de Brouwersdam. Het blijft waaien. Op en langs het pad liggen schilden van door meeuwen opgegeten krabben. Er staan nog steeds volop bloemen.

Aangekomen op Goeree Overflakkee buigen we naar rechts om langs de zuidkust te lopen. We zijn in Zuid-Holland, maar het landschap doet Zeeuws aan. Langs de Preekhilpolder volgen wij de grillig gevormde kustlijn, waar de zee in het verleden gaten in heeft geslagen. De dijk golft als een bolwerk langs het water. De harde wind bezorgt de zee schuimkoppen. Bij het lieflijke haventje van Ouddorp strijken wij neer op het terras van de jachtclub. Alleen toegankelijk voor leden en passanten, wat wij misschien in nautische zin niet maar strikt genomen wel zijn. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar Ouddorp centrum, waar wij logeren in een hotel-pension in de Dorpsstraat. De entree, de bar en de ontbijtzaal zijn Brabants ingericht met donker hout en leer, maar de kamer is prima. We eten op het centrale plein bij de kerk in het enige restaurant dat open is.