zaterdag 27 juni 2015

Vestingwerken (Ned. kustpad 1: Sluis - Cadzand Bad)
Vandaag beginnen wij op het startpunt van het Hollandse Kustpad deel 1, vroeger Deltapad genaamd. Onze eerste wandeling op dit pad liep van Hoek van Holland naar Brielle, omdat er die dag geen trein naar Vlissingen reed. De reis is lang: na vier uur arriveren wij in het oude vestingstadje. De bushalte is in het centrum,vol winkels en horecagelegenheden. Het is er stampvol. Zo te zien hebben BelgiĆ« en Duitsland vakantie. 

Het pad voert langs de middeleeuwse bolwerken van de stad. We passeren verschillende oude toegangspoorten en zien de middeleeuwse Belfort met de vier hoektorentjes van een afstand liggen. We passeren een ooievaarsnest op de bovenkant van een afgezaagde dode boom. Door oude polders lopen we naar het Noorden. Een merkwaardig natuurverschijnsel: op de stronk van een dode boom zijn twee nieuwe bomen gegroeid. Hun wortels zitten in de holte van de dode boom. Als het pad het uitwateringskanaal volgt lopen we langs de Belgische grens, af en toe gemarkeerd met een oude grenspaal.

In Retranchement, alweer een oud vestingstadje, pauzeren we op een terras in de zon. De weersvoorspellingen komen niet uit en we hebben de hele dag stralend weer. Zomers. De planten bloeien nog steeds uitbundig. Langs een mooi opgeknapte rood geschilderde houten molen verlaten we het stadje. Er moet hier vroeger veel zijn gevochten, want ook ten noorden van Retranchement zijn diverse resten van oude bolwerken te zien. Nu is daar een soort natuurlandschap gemaakt, bedoeld om de effecten van de CO2 uitstoot te verminderen.

Via het Zwin, vroeger een belangrijke vaarweg naar de haven van Antwerpen, nu een natuurgebied, naderen wij de kust. Het pad loopt over de duinen. We lopen Cadzand Bad binnen over een brug over het kanaal. Het is een langgerekt dorp. Aan het eind ligt ons hotel, op een duintop. We brengen de rugzakken weg en keren terug naar het strand. Op een terras aan zee genieten wij van de ondergaande zon en een visje. Over de Westerschelde varen enorme schepen langs. Volgens het boekje zijn het er 50.000 per jaar. Het is zo warm dat wij tot na zonsondergang buiten blijven zitten. Een prachtige avond aan zee.