zondag 28 juni 2015

Duinen (Ned. Kustpad 1: Cadzand Bad - Vlissingen)

Na een uitvoerig ontbijt laten wij Cadzand Bad achter ons. Het pad voert ons door natuurgebied de Zwarte Polder. Het zandpad kronkelt zich door de duinen en langs watertjes en biedt mooie uitzichten. Op sommige natte plekken bestaat het pad uit vlonders. Bij Nieuwvliet bad gaan we weer richting de kust. We komen daar mede-Deltapadders tegen, wat niet vaak voorkomt. Deze twee dames bivakkeren in een caravan in Vlissingen en maken hun dagtochten van daaruit. Zij waarschuwen ons dat de kust verderop zwaar in verbouwing is en dat het pad niet overal makkelijk toegankelijk is. Ook vertellen ze ons dat de orchideeën dit jaar zo uitbundig bloeiden in Zeeland. Daarvoor is het nu te laat, hoewel we prachtige felgekleurde bloemen zien die wel op orchideeën lijken.

Voordat we de kust weer bereiken maakt het pad eerst een slinger naar het zuiden, langs de Zwartegatsche Kreek, om de Kleine Polder heen. Via een trekvlot steken wij het water over. Bij Nieuwensluis is het pad inderdaad volledig opgebroken. We klimmen omhoog, over een bouwhek en lopen op een strook zand over de duinen. Hier wordt blijkbaar een nieuwe weg aangelegd. De  zandstrook gaat over in een graspad. We zijn blij dat we hier lopen en niet op de officiële weg, want die delen de voetgangers met al het andere verkeer.

Na een pauze bij een strandtent lopen we langs een kleine zwart-witte vuurtoren Breskens binnen. Dankzij een eindsprint halen wij de veerboot die op het punt stond te vertrekken. Het is een aangename tocht over het blauwe water van de Westerschelde. Een klein half uur later zijn we in Vlissingen. Daar blijkt dat de trein spoedig vertrekt. Het station is naast de haven waar de veerboot aanlandt dus we halen die trein. We doen er een stuk korter over dan over de heenreis, toen wij van Breskens nog met de streekbus naar Sluis reisden.