zaterdag 27 september 2014

Molens en raadhuizen (Trekvogelpad: Alkmaar - De Rijp)

De Waag, zijkant

De Waag
Na een overvloedig ontbijt, waarbij wij ook proviand voor onderweg buit maken, vervolgen wij onze weg. We passeren de Alkmaarse kaasmarkt, waar alleen nog in het toeristenseizoen kaasmarkten worden gehouden. Van oudsher is deze streek bekend om de kaas. Op de Markt staat het imposante, rijk versierde Waaggebouw. Door een plantsoen lopen wij weg van het centrum. Een van de vele hondenbezitsters vermaant haar hond om niet met andere honden te ‘klooien’. De hond trekt zich daar niets van aan. Alkmaar lijkt een prettige stad om te wonen, met zowel een mooi historisch centrum als aardige woonwijken in het groen.

Krokusveld
Molen K
We laten de stad achter ons en lopen door de polders naar het Zuiden. Onderweg hebben we een ontmoeting met een aantal geiten en acht katten die met z’n allen op een erf liggen. Bij een gehucht ligt een veldje paarsige bloemen. Bij nadere inspectie blijken het uitbloeiende krokussen te zijn. Merkwaardig, zo in het najaar. Na een lange, rechte polderweg nemen wij bij Akersloot het pontje over het Noordhollandsch kanaal. Kort daarna passeren wij Molen K, een van de molens die in 1635 het Schermermeer heeft drooggemalen. Pas in 1929 nam een elektrisch gemaal de taak van de molen over. Vroeger waren de Beemster en de Schermer meren, ontstaan doordat de Zuiderzee het gebied regelmatig binnenliep. Het tussengelegen gebied heette Eiland. Nu de Beemster en de Schermer drooggemalen zijn, is het Eiland, vroeger het droogste deel, het natste deel geworden. Het is vol vaarten en meertjes. Veengebied, zegt het boekje. Op de kaart is er bijna evenveel blauw als groen. Verbazend dat men in de zeventiende eeuw al de techniek beheerste om land droog te malen. Er waren vroeger 54 molens, waarvan nog een groot aantal bestaat.

We komen door Driehuizen, een prachtig dorp met een mooie houten kerk, houten huizen zoals we hier zo veel zien en een café. M heeft nog steeds geen koffie gehad. Het is een groot ouderwets café, met Perzische kleedjes op de tafels, en het ligt aan de achterkant aan een vaart, de Oudelandsdijk. Daar staan tafels en stoelen in het gras. We herkennen een gezelschap dat wij eerder tegenkwamen op Solexen. Die hebben zij hier gehuurd, zien wij nu. Het is een prachtige, rustige plek. Voorbij Driehuizen maken we een praatje met een man die een boterham zit te eten en die dezelfde etappes loopt als wij, op dezelfde dagen. Als wij even later weer op een terras zitten, in het gehucht Noordeinde deze keer, zien we hem voorbij lopen. Noordeinde lijkt bijna het eindpunt en het café ziet er zo aantrekkelijk uit, bij het water aan een brug, met leuk uitzicht, dat wij de verleiding niet kunnen weerstaan daar neer te strijken. Het is nog steeds prachtig weer, zoals de hele dag en gisteren ook. 

Dan is het tijd voor de laatste loodjes, via Graft naar De Rijp. Graft, waar wij nog nooit van hadden gehoord, is een onvermoed mooi plaatsje met een gerestaureerd raadhuis uit 1613. We  bewonderen de raadszaal op de eerste verdieping. Het raadhuis wordt nu verhuurd voor huwelijken, vergaderingen en ontvangsten, zo prijst een folder aan. Tegenover het raadhuis ligt een piepklein winkeltje, het kleinste winkeltje van Nederland: Bram en Aagje. De etalage is nog ingericht voor afgelopen Koningsdag, toen de koning langs kwam. 

Graft gaat over in De Rijp. In dit historische centrum zijn we vorige keer niet geweest. Nu wij dit zien zijn we niet meer verbaasd dat de koning hier op zijn eerste koningsdag op bezoek kwam. Deze plaatsen waren in de zeventiende eeuw zeer welvarend dankzij de haringvisserij en de walvisvaart. De Rijp heeft een vergelijkbaar raadhuis als Graft, iets jonger, van 1630. Op de begane grond was vroeger de waag gevestigd. Nu zit daar de VVV. M koopt er ansichtkaarten. Naast het raadhuis staat een grote kerk, waarvan de ingang versierd is met blauwe en witte ballonnen. Voor het raadhuis staat een elegante vrouw op beige suède pumps met torenhoge hakken, mede dankzij de forse plateauzool. Kennelijk wordt er die dag een huwelijk gesloten. Tegenover de kerk is een café met een groot terras, waar wij een borrel drinken. Vervolgens is het even zoeken naar een bushalte, die niet zoals verwacht in het centrum is. Dankzij GPS vinden we die snel. Via Amsterdam Sloterdijk keren we terug naar huis.