zaterdag 11 oktober 2014

Bijlmer (Trekvogelpad: Amsterdam IJburg - Weesp)

Zaterdag 11 oktober 2014 I
B&B Lieve nachten
B&B Lieve nachten
Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we (pas) om half elf naar het Zuiden. Over de elegant gebogen Nescio-brug komen we aan de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal, waarlangs ons pad voert. Een met bomen omzoomde rustige fiets- en voetgangersweg. Een groot cruiseschip passeert ons. Na de brug over de monding van de Diem komen wij langs de rand van Diemen. Een oude rietgedekte boerderij, de Diemerhoeve, inmiddels ingeklemd tussen snelwegen, laat zien dat het een oud dorpje is. We passeren verschillende fiets- en voetgangerstunnels onder spoor- en snelwegen door. De wanden staan vol graffiti. Geen tunneltjes om ’s avonds alleen doorheen te fietsen of te lopen. De A1 loopt dwars door dit gebied. Bij het Diemerbos is een veengebied dat vroeger moeras was. Volgens het informatiebord komen hier adders voor. Die zou ik graag eens zien, na de hazelworm die wij vorige keer zagen. Helaas komt de tweede inheemse slang vandaag niet op ons pad.

Amsterdam Rijnkanaal
Reiger bij Diemen
Wij gaan verder langs de rand van de Bijlmermeer. Ik had wel door de Bijlmer willen lopen om het daar eens te voet te bekijken, maar wij houden ons aan het pad en zien dus niets van de bebouwing en het leven daar. Het weer, waarmee wij steeds zo’n geluk hebben, laat ons nu in de steek. Wij lopen de hele middag in de regen. In onze nieuwe poncho’s, met ingebouwde bult voor de rugzak, en gamasches zien we eruit als vogelverschrikkers. Maar het houdt ons droog. Het pad voert door het Gaasperpark, aangelegd voor de Floriade van 1982. Anders dan we inmiddels van het Trekvogelpad gewend zijn is de markering hier matig. We letten goed op, want in dit weer zitten wij niet op een omweg te wachten. M stelt voor de metro te nemen bij Gaasperplas. Voordat we daar zijn komen we gelukkig langs boerderij Langerlust. Aan een pauze zijn wij wel toe. Deze oude boerderij is in gebruik als brasserie en zalencentrum. Ook is er een leerwerkbedrijf gevestigd, ‘voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals in de folder staat. De term ‘leerwerkbedrijf’ had ik aanvankelijk begrepen als een bedrijf waar leer wordt verwerkt en het verbaasde mij dat ik geen leer rook.

In boerderij Langerlust is het lekker warm. We komen andere wandelaars tegen die ook het Trekvogelpad lopen maar dan in de andere richting. Het broodje en de soep geven ons de moed en energie om niet de metro te pakken, maar door te lopen. Het pad voert langs de Gaasperplas naar Gaasperdam, vlakbij metrohalte Gein, maar ook hier loopt het pad langs de rand van de bebouwing en zien wij die niet liggen, behalve eengezinswoningen aan de rand. De Gaasperzoom, zoals dit (recreatie)gebied heet, bestaat uit opgespoten land. Een kunstmatig, duinachtig gebied. Vandaag is het er vooral erg nat. Wij steken de provinciegrens over en verlaten Noord-Holland. Langs het riviertje de Gein, dat zijn oorspronkelijke meanderende verloop heeft,  liggen mooie buitenplaatsen. Leuk om naar te kijken. Zo te zien zijn de huizen in het algemeen particulier bewoond. Op de markeringen letten en in het boekje kijken hoeven wij niet meer, want we kunnen hier langs de rivier niet verkeerd lopen. Aan het eind van de dag arriveren we in Driemond, waar de Gein, de Gaasp en de Weesp samenkomen. Een drierivierenpunt. Weesp is nu vlakbij, maar we lopen verkeerd omdat ik mij in een brug vergis. Het is inmiddels opgeklaard. De zon laat zich weer zien. Weesp is een vestingstadje met een mooi centrum, maar de horeca is er schaars. We hopen nog op het stationsplein, maar dat blijkt een kaal plein met nieuwbouw te zijn waar, behalve het station, niets te beleven is. Soms heb je pech. Wel vinden we ansichtkaarten van het stadje. Wij stappen in de trein, trots op onze 126 kilometer. Gemiddeld meer dan 20 km per dag.